Om E-ämnen

Vi använder bara två tillsatsämnen i vår produktion som räknas som E-ämnen, de är båda väldigt vanliga samt veganska.

Askorbinsyra (E300) - Även kallat C-vitamin. Ett antioxidationsmedel vi använder för att förhindra att såsen oxiderar och tappar färgen eller blir brun.

Kan även användas som surhetsreglerande medel och mjölbehandlingsmedel. Framställs oftast syntetiskt, men finns naturligt i de flesta frukter och grönsaker. Används i t.ex. mjöl, bröd, öl, sylt och saft samt för att stabilisera den röda färgen i köttprodukter.

Xantangummi (E415) - Framställs av socker. Detta använder vi dels till att ibland tjocka till såsen men främst för att stabilisera såsen och att förhindra separation. Används hos oss i extremt små mängder (0,1-0,3%).

Det är ett naturligt framställt förtjocknings- och stabiliseringsmedel, det framställs av socker genom en bakteriell jäsningsprocess. Det används för att göra gel och förbättra emulsioners stabilitet såväl i mat som i hudvård och läkemedel.